Schrijf- & Uitgeeftips

Het impostersyndroom
Bijna iedere schrijver – beginnend of gepubliceerd – heeft weleens last (gehad) van het impostersyndroom. Want: wie ben ik dat ik denk dat ik een boek kan schrijven? In dit blog lees je wat het impostersyndroom is, hoe je het herkent (bij jezelf of bij iemand anders) én je krijgt 7 tips om dat geniepige stemmetje dat zegt dat je niet goed genoeg bent te verbannen. Met als uitsmijter 7 dingen die je als schrijver kan doen als je last hebt van het impostersyndroom.

Schrijf- en Uitgeefttips: 7 redenen waarom uitgevers een manuscript afwijzen
Er zijn verschillende redenen waarom een uitgever een manuscript afwijst, en dat heeft lang niet altijd te maken met hoe je schrijft. In dit blog vind je 7 redenen.

Schrijf- en Uitgeefttips: 7 tips om zelf de eerste redactieslag te doen
Wil je je manuscript graag zelf goed op (digitaal) papier zetten? Bijvoorbeeld omdat je: 👉 wil dat je verhaal hoge ogen gooit bij een schrijfwedstrijd? Zonder dat je hulptroepen inroept. 👉 wil kijken hoe ver je kan komen met het schrijven van jouw verhaal? En dit in wil sturen naar een uitgever? 👉 de best mogelijke versie naar je redacteur wil sturen? Neem dan de 7 tips uit dit blog ter harte. Veel succes!

Schrijf- en Uitgeefttips: De eeuwige twijfel - hen of hun
De eeuwige twijfel: Wanneer gebruik je hen en wanneer hun? In dit blog leg ik het uit! En geef ik handige tips. Als je het blog gelezen hebt, weet jij wat er op de stippen moet: Dat boek is van ... Dat is ... boek. Ik ga met ... naar de boekwinkel. Ik geef het boek aan ... ... geven mij een boek.

Schrijf- en Uitgeefttips: Namen kiezen, hoe doe je het en waar let je op?
Namen kiezen voor de personages in je verhaal, sommige schrijvers vinden het geweldig, anderen vinden het een van de moeilijkste dingen die er zijn. Want een bankovervaller die Constantijn heet, een stoer meisje dat Vlinder wordt genoemd of een lekker ding met de naam Miep? Vind jij het passend?

Schrijf- en Uitgeefttips: Wanneer gebruik je dat en wanneer wat?
Wanneer verwijs je met dat en wanneer met wat? Het is voor veel mensen, schrijver of niet, lastig. In dit blog geef ik uitleg over wanneer we dat en wanneer we wat gebruiken.

7 Basistips voor schrijvers
Als schrijver vliegen de schrijftips en -termen, de do’s and don’ts en de tips & tricks je om de oren. Zeker als beginnend schrijver weet je van gekkigheid niet meer wat je moet doen en waar je moet beginnen in de informatiebrei. In dit blog deel ik zeven basistips met je. Tips waarop je altijd kan terugvallen. Deze tips zijn trouwens ook handig om je geheugen op te frissen.😉

Tips voor een prettig leesbaar verhaal - deel 5
Dit is deel 5 in de blogserie met tips voor een prettig leesbaar verhaal. Of je nu een kort verhaal schrijft of een manuscript met meer dan 100.000 woorden, de elementen voor een prettig leesbaar verhaal, waarin je je lezer stimuleert om verder te lezen, zijn eigenlijk hetzelfde.

Het boekomslag: je visitekaartje. Waar let je op?
Is je boek inhoudelijk (bijna) klaar? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je boekomslag. De cover, achterflap en rug van je boek vormen samen het boekomslag. Dit is je visitekaartje! In de (online) boekwinkel of bibliotheek zorgt een aantrekkelijke, originele omslag ervoor dat je boek opvalt en mensen overgaan tot aanschaf – of lenen. De cover kun je ook goed gebruiken als je promotie wil maken voor je boek, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

Yes! Naar de drukker. Waar let je op?
Je bent helemaal klaar met je boek... Het is eindelijk zover. Je boekenkindje is gelezen door proeflezers, een redacteur heeft inhoudelijk en tekstueel feedback gegeven, je hebt een corrector gevraagd naar de laatste onvolkomenheden te kijken, je cover is gereed, je flaptekst geschreven, je boek opgemaakt. Tijd om te drukken! Nee! Ho, stop de persen! Voor je je boek laat (proef)drukken, is het belangrijk je hele boek van voor tot achter onder de loep te nemen.

Meer weergeven