Tekstuele (eind)redactie

Waarom?

Inhoudelijk staat je verhaal (inmiddels) als een huis, nu wil je natuurlijk ook dat het tekstueel in orde is. Hoe goed je taalgevoel ook is, zelf zie je dit vaak niet meer omdat je blind wordt voor je eigen foutjes.


Bij tekstuele (eind)redactie wordt gekeken naar de woorden, zinnen en alinea's die je hebt gebruikt om je verhaal op te schrijven.

 

Zijn alle woorden nodig, heb je de juiste woorden gekozen, lezen de zinnen prettig, staan de leestekens op de juiste plek? Kloppen de spreekwoorden of heb je ze verhaspelt? Klopt de grammatica, spelling en interpunctie? En nog veel meer komt aan bod bij deze vorm van boekredactie.

Uniek

Iedere schrijver en ieder verhaal is anders. Ben je een beginner en heb je je eerste verhaal geschreven of ben je bestseller auteur en ben je bezig met je achtste boek. Het is een verschil.

In de meeste gevallen heb je als zeer ervaren auteur minder intensieve redactie nodig, maar soms schrijf je je eerste boek en is dit meteen al heel goed opgezet.

 

Omdat iedere auteur en ieder verhaal uniek is, bied ik altijd maatwerk! 

Waar wordt naar gekeken?

-> Overbodige woorden, stopwoorden, herhaling van woorden

-> Spreekwoorden, Gezegden en Uitdrukkingen

-> Consequent dezelfde spelling van namen, woorden etc. 

-> Woordkeuze

-Opmaak tekst        

              - Alinea-indeling                              

              - Witregels

              - Accentgebruik

              - Aanhalingstekens 

              - Getallen

              - Hoofdstuknummering

 -> Zinnen

              - Correcte opbouw

              - Prettige leesbaarheid

              - Variatie in opbouw van de zinnen

              - Balans korte en lange zinnen

              - Actief schrijven

-> Dialogen

              - Geloofwaardigheid

              - Dialooglabels

              - Balans dialoog en overige tekst

 

Tevens wordt gekeken naar:

-> Interpunctie en Hoofdletters

-> Stijlfouten

-> Spelling en Grammatica

Bij tekstredactie wordt niet gekeken naar de onderdelen die genoemd zijn bij de inhoudelijke redactie.

Wil je je manuscript van A tot Z laten polijsten, dan kan je inhoudelijke en tekstuele redactie laten doen.

Wat krijg je?

Vooraf bespreken we in een – online of telefonisch – kennismakingsgesprek je wensen en de mogelijkheden. Ik doe daarna een gedetailleerde eerste indruk waarop ik de offerte baseer of je ontvangt op basis van een representatief stuk van je tekst een offerte op maat. 

 

Voor aanvang van de redactie ontvang je een korte vragenlijst over je verhaal. Deze wordt gebruikt om te kijken hoe je verhaalidee is uitgewerkt en als leidraad tijdens de werkzaamheden. 

 

Je manuscript wordt doorgenomen en daarna:

  • ontvang je jouw Word-document met feedback via opmerkingen in de kantlijn met daarin uitleg over de regels en richtlijnen, vragen over je verhaal en suggesties. Via wijzigingen bijhouden verbeter ik tik- en interpunctiefouten en voer ik kleine wijzigingen door. 
  • ontvang je een pdf met uitleg over hoe je kunt werken met wijzigingen bijhouden en opmerkingen in de kantlijn.  
  • bespreken we jouw vragen in een – online of telefonisch – gesprek van ongeveer een uur. Stel je liever je vragen per mail? Dat kan natuurlijk ook! (Het gesprek vindt plaats binnen 4 weken na ontvangst van je geredigeerde document. Je e-mail met vragen kan je sturen binnen 4 weken na ontvangst van je geredigeerde document.)
Heb je meer vragen of wil je je aanpassingen aan me voorleggen, dan kan je een extra redactieronde afnemen of aangeven dat je het uurtarief wil betalen voor de tijd die nodig is om de extra vragen te beantwoorden of de aangepaste tekst te bekijken.

Na de tekstuele redactie leest je manuscript prettig en past de tekst bij de doelgroep. 

Het is tijd om je boek op te laten maken of aan te bieden bij een uitgever. Het is belangrijk dat er nog tekstcorrectie wordt gedaan door een fris paar ogen zodat de laatste foutjes uit je manuscript worden gehaald.

Wat vonden andere Auteurs


Zie voor mijn portfolio het tabblad portfolio en voor een overzicht van alle reviews het tabblad reviews.

Waarom Tekst in Detail?

Respectvol & Persoonlijk

 

Respect voor jou en jouw verhaal staat centraal tijdens de redactie.

Als de werkzaamheden klaar zijn, stopt het contact niet. Ik ben geïnteresseerd in je volgende stappen in het uitgeefproces.

Jouw verhaal blijft van jou

 

Jouw manuscript is en blijft jouw verhaal. Ik denk met je mee en hou daarbij rekening met jouw eigenheid als schrijver en met je schrijfstijl, maar jij bepaalt en bent eindverantwoordelijk.

Leerzaam

 

Er wordt niet zomaar weggestreept wat 'fout' is, je krijgt een heldere uitleg. Daarmee verbeter je niet alleen je manuscript, je kan het geleerde toepassen op al je teksten!


Wat kost Tekstuele (eind)redactie

De prijs hangt onder andere af van het aantal woorden, je schrijfstijl, de kwaliteit van de tekst en je doelgroep.

 

Ik doe graag een Gedetailleerde eerste indruk voor je. Zo leer jij mijn werkwijze kennen en krijg je inzicht in je goede punten en de dingen die we samen kunnen verbeteren. Ik kan op basis van wat je hebt geschreven een offerte voor je maken. 


Wil je geen gedetailleerde eerste indruk laten doen, dan ontvang ik graag een representatief stuk tekst van je manuscript om de offerte op te baseren.

 

Een richtprijs is natuurlijk wel fijn. Hou voor tekstuele (eind)redactie rekening met een bedrag tussen de € 15,- en € 27,50,- excl. btw  per 1000 woorden. Bij kleine manuscripten, tot 20.000 woorden, hanteer ik een starttarief van € 54,- excl. btw.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.Extra informatie:

Er is nu een tekstuele redactieronde gedaan. Hoe meer correcties en aanpassingen er door een redacteur gedaan moeten worden, hoe groter de kans is dat niet alle fouten of verbetermogelijkheden gezien zijn. Daarnaast verander je zelf dingen in je tekst waardoor nieuwe fouten kunnen ontstaan. Ik raad daarom aan om bij meer dan 25 aanpassingen per 1000 woorden nog een tekstredactieronde te laten doen door mij of een andere redacteur en, als je zelf wil uitgeven, om een corrector je zetproef te laten corrigeren.

 

Als je het manuscript aanbiedt aan een uitgever zal deze waarschijnlijk (ook) redactie doen. Daarmee waarborgt de uitgever dat het manuscript volgens zijn richtlijnen en passend binnen zijn fonds wordt uitgegeven. Zo komen ook de kleine onvolkomenheden aan het licht, dat maakt een tweede redactieronde of tekstcorrectie na onze redactie niet noodzakelijk.