Samenwerken met je team

Waarom kost redactie zoveel tijd? Een inkijkje in het werk van een redacteur
Als je ooit aan een redacteur hebt gevraagd hoelang hij nodig heeft voor de redactie van je manuscript, heb je je vast afgevraagd waarom dat zolang moet duren. Een redacteur heeft best wat tijd nodig om zijn werk goed te doen, ik leg je in dit blog uit waarom.

Je team samenstellen. Wie voeg je toe?
It takes a village to raise a child. Ditzelfde zou je kunnen zeggen voor het uitgeven van je boek. Natuurlijk kan je heel veel – misschien zelfs alles – alleen, maar je kan niet op alle gebieden een expert zijn. Gelukkig hoeft dat ook niet. Jij zet je verhaal op (digitaal) papier, je teamleden ondersteunen je om je doel – uitgegeven worden of zelf uitgeven en gelezen worden – te bereiken. In dit blog lees je meer over wie je in je team kan laten plaatsnemen.

Redactie: van kennismaking tot feedbackbespreking en daarna
Auteurs vragen vaak: Hoe gaat redactie precies in zijn werk? Wat gebeurt er achtereenvolgens als ik jou vraag de redactie van mijn manuscript te doen? Wil jij daar ook meer over weten? Lees dan dit blog! Je krijgt informatie over hoe hoe het redactieproces is opgebouwd; van jouw eerste contact met mij als je persoonlijk redacteur tot de bespreking van de feedback en daarna. Want het houdt wat mij betreft niet op als je manuscript geredigeerd is!

Wat doet een redacteur? Tekstuele redactie
Het korte antwoord: Een redacteur helpt je om je manuscript nog beter te maken dan het al is. Het lange antwoord: De rest van dit blog en het blog over tekstredactie. 😉 Vertel maar dan … Een redacteur helpt je om je verhaal beter te maken dan het al is door er woord voor woord, zin voor zin, alinea voor alinea en hoofdstuk voor hoofdstuk naar te kijken. En dat op zowel verhaal- als tekstniveau.

Wat doet een redacteur? Inhoudelijke redactie
Het korte antwoord: Een redacteur helpt je om je manuscript nog beter te maken dan het al is. Het lange antwoord: De rest van dit blog en het blog over tekstredactie. 😉 Vertel maar dan … Een redacteur helpt je om je verhaal beter te maken dan het al is door er woord voor woord, zin voor zin, alinea voor alinea en hoofdstuk voor hoofdstuk naar te kijken. Wat kan duidelijker of mooier, wat is niet nodig, wat mist, wat kan korter en wat mag uitgebreider? En dat op zowel verhaal- als tekstniveau.

Werken met proeflezers. Waarom en Hoe?
Je hebt je verhaal op papier gezet, wat wordt de volgende stap? Je hoort andere auteurs weleens over proeflezers of ziet oproepjes voor proeflezers op social media voorbijkomen. Zou werken met proeflezers iets voor jou zijn?