1-op-1-Schrijfbegeleiding

voor een verhaal dat je lezers raakt

Je loopt vast. Bijvoorbeeld op structuur aanbrengen, de uitwerking van je plot of personages of in je motivatie. Je raakt overweldigd door alle informatie die beschikbaar is en weet niet meer waar te beginnen of je hebt last van een writer’s block, het tweedeboeksyndroom of het impostersyndroom. Jij zoekt iemand die je met raad en daad bijstaat: een bondgenoot in de boekenstrijd.

Je schrijft een thriller, (spannende) roman of (auto)biografie* en hebt al flink wat tijd en energie geïnvesteerd in jouw verhaal. Je wil namelijk dat het goed is en dat je boek gelezen wordt. Je houdt niet van halfbakken werk en leren voor een zesje heb je nooit gekund. Daarom volgde je bijvoorbeeld een schrijfcursus, las je handboeken en blogs en volg je auteurs en redacteuren. Je deed dus niet alleen research naar de inhoud van je boek, maar ook naar hoe je een goed boek schrijft. Jou verrassen ze niet.

 

* Schrijf je een boek in een ander genre en wil je graag 1-op-1-schrijfbegeleiding? Neem contact op om te overleggen over de mogelijkheden.

Je begrijpt dat je niet vanzelf een goede schrijver wordt en juist daarom zoek je hulp bij het verbeteren van je verhaal. Je wil graag eerlijke feedback, maar wel op een zachte toon. Je wil de (ongeschreven) regels en richtlijnen leren kennen, maar ook weten waar je ervan mag en kan afwijken zodat je verhaal van jou blijft. Jouw tone of voice is belangrijk voor je en je zoekt iemand die daar met respect mee omgaat.

 

Je zoekt een partner in crime, iemand die met je meedenkt, concrete oplossingen aanreikt en je van advies voorziet, maar die ook jouw eigenheid als schrijver niet uit het oog verliest, want je schrijft geen dertien in een dozijn verhaal, jij schrijft jouw verhaal.

 

Je wil je weten wat je al goed doet en wat je kan verbeteren en daarvoor wil je tips, theorie en suggesties aangereikt krijgen. Op die manier schrijf en verbeter jij, samen met mij als je persoonlijke schrijfdocent, je verhaal zodat je daarna zelf verder kan.

Wat bereik je met 1-op-1-Schrijfbegeleiding?

Tijdens de schrijfbegeleiding schrijf je aan je manuscript. Je werkt de basis van je verhaal stapsgewijs uit en je voert verbeteringen door met behulp van de aangereikte tips en suggesties en eventueel de theorie uit de kennisbank. Je kan het zien als privéschrijfles.

 

Zo heb je – mede door de stok achter de deur – na de sessies ongeveer 30.000 woorden inhoudelijk stevig op (digitaal) papier staan. Je zit in een goede schrijfflow en kan – met wat je geleerd hebt in je achterhoofd – zelfverzekerd en gemotiveerd (de eerste versie van) je manuscript afschrijven.

 

De volgende stap is om, eventueel met hulp van proeflezers, aan de slag te gaan met de eerste inhoudelijke herschrijfronde van je manuscript om het daarna aan een redacteur voor te leggen voor inhoudelijke redactie.


Wat is er uniek aan de 1-op-1-schrijfbegeleiding?

  • Je krijgt persoonlijke feedback van een professional die respect heeft voor jou en je verhaal.
  • De kritische feedback op je verhaal wordt op een vriendelijke manier gegeven.
  • Door het persoonlijke aspect krijg jij tips en uitleg die specifiek voor jou en dit verhaal nuttig zijn. Voor jou geen algemene informatie die je al kent. Wel kan je alles wat je hebt geleerd, toepassen op de rest van je manuscript en natuurlijk op volgende manuscripten.
  • Plotholes kunnen zich nauwelijks voor mij verbergen omdat ik analytisch geschoold ben. Heel fijn die bèta-opleiding als alfaliefhebber. 😊 En hoewel jij natuurlijk bepaalt hoe je je plotholes oplost, heb ik altijd wel ideeën die ik graag met je deel.
  • We doen het samen. Samen zorgen we ervoor dat jij plezier krijgt, hebt en houdt in het neerzetten van de best mogelijke versie van je manuscript. Daarmee heb jij straks een verhaal in handen dat je lezers raakt.
  • Zit je in een dip(je)? Ik ben geen psycholoog, maar heb wel veel ervaring met auteurs die het even niet meer weten en bied je graag een luisterend oor en handvatten om tóch te schrijven.
  • Als coach ben ik ook geïnteresseerd in jou als persoon, niet alleen in jouw verhaal of jou als schrijver.

Wanneer zet je 1-op-1-schrijfbegeleiding in?

  • ‘Iets’ houdt je tegen om te beginnen met het schrijven van dit manuscript. Misschien heb je wel last van het tweede-boek-syndroom of het impostersyndroom? Daarom wil je graag met begeleiding je idee vormgeven en je manuscript gaan schrijven.
  • Je hebt een idee voor een manuscript. Je bent al aan het schrijven en wil graag begeleiding om het beste uit jezelf en je verhaal naar boven te halen.
  • Je hebt zelf al veel aan je manuscript gedaan en veel schrijftechnieken bestudeerd en uitgeprobeerd, maar je wil meer. Je wil een nog betere schrijver worden!
  • Je loopt vast en komt zelf niet verder – misschien heb je wel een writer’s block? Je wil graag met een professional aan de slag met je manuscript.
  • Je wil wel schrijven, maar ‘het leven’ komt steeds tussendoor. Je zoekt een stok achter de deur om te zorgen dat je nu écht aan je manuscript gaat werken. Dat je daarnaast feedback krijgt op wat je schrijft en zo je schrijfskills verbetert, zie je als een enorme plus.

Voor wie is de 1-op-1-schrijfbegeleiding niet?

  • Je werkt niet met MS Word en bent niet bereid hierin te gaan werken.
  • Je wil niet beter leren schrijven, zoals jij schrijft, is het goed (genoeg).
  • Je kan niet omgaan met eerlijke feedback. Ik ben namelijk kritisch op verhaal en taal, maar geef de feedback natuurlijk met respect voor jou en je schrijfwerk.
  • Je wil alleen horen wat je goed doet en wat niet. Je wil geen uitleg, tips of suggesties.
  • Je zoekt geen bondgenoot bij het schrijven, je wil alles zelf doen, alles zelf uitzoeken en vooral zelf oplossen.

Wat krijg jij, de auteur?

Bij de 1-op-1-schrijfbegeleiding met tweewekelijkse coachingsessies krijg je:

  • iedere twee weken inhoudelijke feedback op 3.000 woorden.
  • de gelegenheid om je met behulp van de feedback aangepaste tekst opnieuw voor te leggen.
  • hulp on demand: Je kan tussen onze gesprekken door twee keer per week je vragen, twijfels en struggels voorleggen per mail of Voxer. 
  • een invuldocument voor je synopsis, met uitleg over de onderdelen van een synopsis.
  • het invulbare en aanpasbare ‘Vriendenboekje voor je manuscript’.
  • de pdf ‘Handig voor auteurs’. Een document met lijsten van accounts, boeken, podcasts en YouTubekanalen om te volgen, lezen, luisteren en bekijken.
  • de pdf ‘Werken met wijzigingen bijhouden en opmerkingen in de kantlijn in Word’.
  • toegang tot de kennisbank van Tekst in Detail. Hierin zit informatie over meer dan 50 onderwerpen die direct of meer zijdelings met het schrijven van je manuscript te maken hebben.

Waar Wordt tijdens de redactie op gelet?

Je krijgt 10 x inhoudelijke feedback op zo'n 3000 woorden. 

Er wordt dan onder andere, maar niet uitsluitend, gelet op:

  • Plot
  • Spanning in je verhaal
  • Personages
  • Perspectief & Perspectiefbreuk
  • Inhoud dialogen
  • Setting
  • De informatie die je aan de lezer geeft
  • Show versus tell
  • Infodumps & Ontbreken van informatie
  • Zintuigen & Waarneming
  • Geloofwaardigheid, Tegenstrijdigheden & Consistentie

Yes! Dit wil ik.

Hoe werkt dat?

Vooraf

We beginnen met kennismaken. De eerste stappen kunnen we zetten via de mail of chat, maar we spreken elkaar ook tijdens een kennismakingsgesprek. Dit kan tijdens een videogesprek, telefonisch of live.

 

We kijken dan of het van beide kanten klikt en of ik de juiste coach ben voor jou en je verhaal. Dat doen we onder andere door jouw doel voor het traject en je genre en doelgroep te bespreken. Daarnaast bespreken we wat de schrijfbegeleiding inhoudt.

 

Verder bespreken we of je in wil stappen of niet of dat je hier even over na wil denken. Als je wil instappen, kijken we wanneer je wil beginnen. Indien je al weet dat je wil beginnen, spreken we het kick-offgesprek af.

     

 

Een kennismakingsgesprek inplannen kan via deze link of stuur me een e-mail met vier momenten waarop je kan afspreken.

WE gaan samenwerken

Als je tijdens ons kennismakingsgesprek of daarna hebt besloten dat je wil starten met de schrijfbegeleiding ontvang je een vragenlijst voor je gegevens. Aan de hand daarvan stel ik onze samenwerkingsovereenkomst op. Daarin staan de overeengekomen afspraken en de voorwaarden.

Aan de slag

Boekvoorstel maken

 

Nadat je de samenwerkingsovereenkomst hebt ondertekend en gemaild, ga je aan de slag met je boekvoorstel. Hiervoor ontvang je een invulbestand met uitleg.

 

 

Kick-offgesprek

 

We hebben een kick-offgesprek waarin we dieper ingaan op je doelen voor dit traject, die we al op hoofdlijnen bespraken tijdens ons kennismakingsgesprek.

Verder bespreken we natuurlijk je boekidee, de samenvatting, je titel en eventuele ondertitel en we gaan verder in op het gekozen genre en je doelgroep. Als leidraad gebruiken we hiervoor het boekvoorstel dat je gemaakt en gemaild hebt.

 

 

Jij gaat schrijven

 

Je schrijft ongeveer 3000 woorden of je hebt al een stuk liggen dat je wil laten bekijken. Deze tekst mail je me zodat ik er feedback op kan geven.

 

Voorbereiden Coachingsgesprekken

 

Jij bereidt onze coachingsgesprekken voor. Je zet op een rijtje waar je tegenaan loopt en bedenkt wat je wil bespreken. Hiervoor ontvang je een overzicht met vragen die je aan jezelf kan stellen. Fijn als je dit mailt, maar het hoeft niet.

 

 

Coachingsgesprekken

 

We bespreken hoe het met het schrijven gaat, waar je tegenaan loopt en ik geef mondeling de belangrijkste of terugkomende feedbackpunten aan. Als er onderwerpen zijn waarvan we denken dat het nuttig is om er theorie over te lezen, zal ik deze met je delen of je een naslagwerk aanraden. Ook kan het zijn dat je een oefening krijgt om je te verdiepen in een bepaald onderdeel van het schrijven.

 

 

Mails

 

Na ieder coachingsgesprek ontvang je een mail met feedback op de 3000 woorden en eventueel theorie of een oefening.

 

Je ontvangt feedback in je Word-bestand. Ik werk met wijzigingen bijhouden en opmerkingen in de kantlijn. Weet je niet zo goed hoe je daarmee moet werken? Geen nood. Je ontvangt een pdf met werkinstructies. Zo kan je je tekst aanpassen en het geleerde meenemen bij het schrijven van de volgende stukken van je manuscript.

 

 

10 Schrijf- en feedbackrondes

 

Jij verwerkt de feedback en herschrijft waar nodig je tekst, deze feedback pas je vervolgens toe tijdens het schrijven van je volgende stuk. Zo wordt ieder volgend deel dat je schrijft nog beter. Je mailt telkens je aangepaste stuk(ken) en het nieuwe stuk.

Uiteindelijk heb je na 10 schrijf- en feedbackrondes zo’n 30.000 woorden van je manuscript op papier staan en kan je met de geleerde schrijftechnieken zelfstandig verder met het afschrijven van de eerste versie van je manuscript.

Afsluiting én Toekomst

Tijdens het twaalfde gesprek van het traject sluiten we de begeleiding af en kijken we naar de toekomst.

We bespreken vragen als: Hoe was het traject voor jou? Heb je je doel behaald?

 

Maar we kijken vooral naar de toekomst door te bespreken wat je mogelijkheden zijn: Afschrijven? Traject verlengen? Proeflezers? Redactie? Correctie? Vormgeving? Uitgever zoeken of zelf uitgeven?

 

Als het traject afgesloten is, blijf ik graag betrokken bij hoe het met je (manuscript) gaat.

De kosten

Voor een half jaar 1-op-1-schrijfbegeleiding betaal je € 1247,- excl. btw. Dat is per maand nog geen € 210,-.

RANDVOORWAARDEN

1-op-1-Schrijfbegeleiding

voor een verhaal dat je lezer raakt

  • Je hebt een idee voor een manuscript. Je bent al aan het schrijven en wil graag begeleiding om het beste uit jezelf en je verhaal naar boven te halen of ‘iets’ houdt je tegen om te beginnen en je wil graag met begeleiding je idee vormgeven en je manuscript gaan schrijven.
  • Je hebt per week 2 tot 4 uur om te werken aan je manuscript, hierover na te denken en de coachingsgesprekken te voeren.
  • Je wil het komende half jaar met begeleiding werken aan je droom en bent in staat om je hieraan te committeren.
  • Je levert de teksten aan volgens de aanleverinstructies.
  • De gesprekken vinden iedere 2 weken plaats. Ga je op vakantie, dan plannen we daar natuurlijk omheen, net als om die van mij 😉. De afspraken plannen we in principe binnen acht maanden in. Onvoorziene omstandigheden? Komt goed, we overleggen en vinden een oplossing.
  • Afspraken die minder dan 24 uur van tevoren zijn afgezegd, worden niet opnieuw ingepland.
  • Wanneer je boek gepubliceerd wordt, ontvang ik graag 2 exemplaren. Als ik je boeken ontvang, maak ik een leuk bericht voor op social media over (de inhoud van) jouw boek. En het ene boek mag daarna pronken in mijn kast en het andere boek verloot ik voor je onder mijn volgers, vrienden en connecties (in totaal bijna 4000). Een extra gelegenheid om je boek (online) onder de aandacht te brengen.
  • Betalen kan voorafgaand aan het traject of in 3 of 6 termijnen.

 

Ik begeleid maximaal drie schrijvers tegelijkertijd. Zo kan ik je de ondersteuning bieden die je verdient, maar … ik verwacht er ook wat voor terug. Namelijk dat jij je aan de gemaakte (plannings)afspraken houdt of, in geval van overmacht, tijdig aangeeft dat dat niet lukt.

veelgestelde vragen

Wanneer kies ik voor 1-op-1-Schrijfbegeleiding en wanneer voor de schrijfcurus?

Twijfel je tussen Schrijf een pakkend verhaal, de schrijfcursus, en de 1-op-1-schrijfbegeleiding? Dan helpt dit overzicht je om een keus te maken.

 

Wil je liever even overleggen met mij? Altijd welkom om te mailen, een berichtje te sturen via FacebookInstragram of LinkedIn of om een kennismakingsgesprek te plannen.

Wat voor basis heb ik nodig om te starten met 1-op-1-schrijfbegeleiding?

De basis die je nodig hebt voor de 1-op-1-schrijfbegeleiding kan je verkrijgen door Schrijf een Pakkend verhaal te volgen, maar zeker ook door een andere schrijfopleiding of -training of door jezelf in te lezen, filmpjes te kijken of podcasts te luisteren en te oefenen met het schrijven van fictie en/of verhalende non-fictie.

 

Tijdens Schrijf een Pakkend Verhaal leer je de basis van het schrijven. Denk aan onderwerpen als genre, doelgroep, plot, personages, setting. En je leert verschillende schrijftechnieken die je toetst op bestaande teksten en toepast op die van jezelf.

 

Tijdens de 1-op-1-Schrijfbegeleiding gaan we de schrijftechnieken die je al kent toepassen, nieuwe technieken aanleren, maar vooral door te doen, zorgen dat je een verhaal op papier zet dat je lezers raakt. Je gaat meters maken met een stok achter de deur en krijgt direct feedback op wat je schrijft. Niet pas feedback achteraf, als je manuscript af is.

 

Zo zorgen we ervoor dat je slechts ten halve dwaalt en niet ten hele moet keren.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, dat kan zeker. Je kan kiezen voor een betaling in 1 keer of in 3 of 6 termijnen. 

 

Betaal je het totaalbedrag in een keer, dan kost een half jaar 1-op-1-schrijfbegeleiding € 1247,- excl. btw. Inclusief btw is dit € 1508,87

Betaal je in 3 termijnen, dan betaal je 3 x € 429,- excl. btw. Inclusief btw is dit 3 x € 519,09. 

Betaal je in 6 termijnen, dan betaal je 6 x € 219,- excl. btw. Inclusief btw is dit 6 x € 264,99.

Wat is Voxer?

 

Voxer is een gratis berichtenservice. Je kan het zien als zakelijke whatsapp. 

Meer informatie vind je op de website van Voxer.

 

Let op: Op de website vind je ook informatie over een betaalde versie, die heb je niet nodig als je wij gaan samenwerken.

Hoe zit het met in- en exclusief btw?

De genoemde bedragen zijn, tenzij anders vermeld, exclusief btw. Veel schrijvers hebben een eigen (schrijf)bedrijf of kiezen ervoor een bedrijf te starten. In veel gevallen kan je dan de btw terugvragen aan de belastingdienst. Dit kan vaak tot 5 jaar terug. Dus ook als je pas na een of meer jaren een bedrijf begint. Vraag je boekhouder of belastingadviseur om advies. 

Heb je andere vragen? Stuur me een berichtje of mailtje.

Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stuur me vooral een berichtje of mailtje. Ik help je graag.

 

Je kan me mailen op sabine@tekstindetail.nl of via het contactformulier hieronder. Ook kan je me bereiken via Facebook, Instragram of LinkedIn.

contactformulier

Heb je vragen over de schrijfbegeleiding of wil je overleggen of schrijfbegeleiding geschikt is voor jou? Wil je een kennismakingsgesprek afspreken? 

 

Stuur me dan een mailtje. Ik beantwoord je vragen graag of plan samen met jou een kennismakingsgesprek in als je 4 momenten doorgeeft dat jij beschikbaar bent. Je kan ook via deze link een kennismakingsgesprek inplannen.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.