Schrijf- en Uitgeefttips: Namen kiezen, hoe doe je het en waar let je op?

Namen kiezen voor de personages in je verhaal, sommige schrijvers vinden het geweldig, anderen vinden het een van de moeilijkste dingen die er zijn bij het schrijven van een verhaal.

 

Want een bankovervaller die Constantijn heet, een stoer meisje dat Vlinder wordt genoemd of een lekker ding met de naam Miep? Vind jij het passend?

 

Of wat dacht je van een roman die over de middeleeuwen gaat en waarin iemand Lizzy wordt genoemd, of het kindje van twee juppen dat Jan heet? 

 

In dit blog staan 6 ideeën voor inspiratie voor een naam en 10 punten waarop je moet letten bij het kiezen hiervan.

 

Als jij aanvullingen hebt, hoor ik dat graag!



Namen voor je personages, hoe kom je eraan?

 

Hoe kom je aan namen voor je personages. Er zijn heel veel mogelijkheden, ik noem er een aantal:

 

 

1. Boeken, films, series

 

Laat je inspireren door andere boeken, of door films of series. Zorg ervoor dat je niet de naam van een van de hoofdpersonen/hoofdrolspelers kiest en de eigenschappen van deze persoon overneemt. Gebruik de naam of een variatie hierop en creëer je eigen personage.

 

 

2. Namengenerator

 

Gebruik een namengenerator op internet. Bij een namengenerator vul je een aantal kenmerken en/of gegevens in over je personage en de generator komt met een of meerdere namen.

Veel namengeneratoren zijn bedoeld voor babynamen, sommige zijn specifiek voor namen in boeken of films en series.

 

 

3. Rondvragen

 

Vraag aan vrienden of bekenden wat zij mooie namen vinden. Let wel op dat ze de naam die ze noemen niet willen gebruiken voor hun toekomstige kinderen, zeker als het een 'bijzondere' naam is, zou ik 'toestemming vragen' om de naam te gebruiken.

 

 

4. Namensite

 

Kijk op (baby)namensites voor inspiratie. Je vindt er vele op internet.

 

 

5. Website SVB

 

Kijk op de website van de sociale verzekeringsbank (SVB). Per jaar kan je daar de namen terugvinden die aan kinderen zijn gegeven.

 

 

6. Zelf verzinnen

 

Sommige schrijvers vinden dit heel leuk, anderen vinden het niks, maar je kan natuurlijk ook zelf een naam verzinnen. Dit wordt bij fantasy en science fiction veel gedaan, maar het kan ook bij alle andere genres.


Waar let je op?

 

Er zijn legio dingen waarop je kan letten als je een naam kiest. Ik beschrijf er hieronder 10. Ik ben erg benieuwd of jij nog andere dingen hebt waarop je let als je een naam kiest. Wil je ze met ons delen?

 

 

1. Variatie

 

Zorg dat de namen van je personages niet te veel op elkaar lijken. Dat is verwarrend. Voor je lezer en voor jou tijdens het schrijven.

Joey, Joyce en Jessy – zoals onze kinderen heten – is misschien niet zo handig ;-)

 

 

2. Uitspreekbaarheid

 

Zorg dat de namen goed uit te spreken zijn. Dit is fijn als je boek voorgelezen wordt, door ouders of omdat er een luisterboek van wordt gemaakt. Maar ook als jij over je boek praat of wanneer anderen met elkaar over je boek spreken.

 

 

3. Of de naam past bij streek en land

 

Zorg dat de namen passen bij de streek of het land. Een naam als Hidde past niet zo goed bij een Spaanse man. Een Duitse boer die Fabrizio heet ... vul zelf maar in.

 

 

4. Of de naam past bij het jaar of de tijd waarin je verhaal zich afspeelt

 

Zorg dat de namen passen bij het jaar of de tijd waarin je verhaal zich afspeelt. Bij een boek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog passen geen heel moderne namen, bij een verhaal dat zich in de toekomst afspeelt, wil je misschien wel zelf namen verzinnen, de namen Kees, Truus en Leo passen wellicht minder goed.

 

 

5. Wat de naam betekent 

 

Zoek op wat de naam die je in gedachten hebt, betekent. Past de betekenis bij het karakter van je personage? Sophie betekent bijvoorbeeld wijs, misschien past dat niet zo goed bij iemand die onhandig is. Of juist wel, als je het tegenstrijdig wil maken.

Finn is een scandinavische naam en betekent blond, dat past wellicht minder goed bij een Braziliaanse jongen.

 

 

6. Of de naam bij het karakter past

 

Kijk of de naam bij het karakter past. Een pinnige vrouw die Lieve of Godelieve heet ... het kan. ;-)

Een lieve, rustig jongen die de naam Storm draagt, past misschien ook niet zo goed.



7. Of de naam past bij de sociale klasse


Sommige namen worden vooral gekozen binnen bepaalde sociale klassen. Er is verschil tussen een Lodewijk en Eleonora en een Priscilla en Johnny. 

 


8. Afkorten

 

Kijk ook of je de naam leuk en makkelijk kan afkorten. Alexander wordt snel Alex, wat prima kan, maar als je niet wil dat Sabine Sab wordt, dan moet je goed over die naam nadenken.

Ja, je leest hier kindertrauma's ;-)

 

 

9. Betekenis in andere talen

 

Check of je (verzonnen) naam, geen lelijk woord is of een vreemde betekenis heeft in een andere taal. Ik kwam ooit Buaya tegen, klinkt leuk voor een levendige, sociale puber. Het bleek echter schurk te betekenen in het Indonesisch. Wojak voor een hond is dan wel weer toepasselijk, het betekent in het Pools soldaat of krijger.

 

 

10. Of de voor- en achternaam bij elkaar passen 

 

Passen de voor en achternaam bij elkaar of krijg je gecombineerd heel vreemde namen of afkortingen met de eerste letters.

Ik denk hierbij aan de schaamnaam van Coen en Sander ;-). Bijvoorbeeld Bennie Goedman, Iet Sanders of Connie Harderman. Of aan de eerste letters van mijn eigen voor- en achternaam: SM. 

 

Wat ik zelf altijd erg grappig vindt, is als er gespeeld wordt met namen en betekenissen. Met name in kinderboeken wordt dit regelmatig gedaan.

Zo noemde Bieke Vanlaeken de kat van haar superslimme hoofdpersoon in The Nerd Academy Einstein en in De verdwenen medaille noemde Sarah Verhasselt een tweeling die gek is op palindromen Onno en Eppe. 

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen aan inspiratie en dat je weet waar je rekening mee moet houden bij het verzinnen of kiezen van een naam.

 

Veel succes met het verzinnen van namen voor je personages!

 


Benieuwd naar mijn mening over een door jou gekozen of verzonnen naam? Stuur me gerust een berichtje! 


Vond je dit interessant?

 

Lees de andere blogs op deze website. Ook komen er steeds nieuwe blogs online met tips over schrijven en uitgeven, over je team en over de schrijftermen.

 

Als je me volgt op social media ben je als eerste op de hoogte als ik een nieuw blog plaats.


  Benieuwd wat ik van de door jou gekozen namen vind, het is een van de punten die ik meeneem bij de inhoudelijke redactie van manuscripten.

Of ben je benieuwd wat ik van je hele manuscript vind?

  

👉 Neem dan contact met me op. In een informerend en vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we wat ik voor jou(w manuscript) kan betekenen.