Werkweek van Sabine

In dit blog beantwoord ik een vraag die me geregeld gesteld wordt:

 

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

 

Ik kan me voorstellen dat het lastig is om je daar een beeld bij te vormen. 

Want hoelang doe je over het lezen van een boek – en daar feedback op geven – en hoeveel tijd en energie kost het schrijven van een blog of uitwerken van een interview?

En we hebben drie kinderen met uiteenlopende leeftijden en behoeften. Hoe combineer je hen met je werk als freelance redacteur en tekstschrijver?


Werkdagen

 

Ik werk op maandag en dinsdag de hele dag. Vaak op woensdagochtend een paar uurtjes en op vrijdagochtend.

Dat zijn de momenten dat onze jongste dochter niet thuis is. Zij is bijna drie en met haar om me heen kan én wil ik niet werken. Stuur je me buiten mijn werktijden een berichtje of mailtje, dan beantwoord ik deze vaak wel, let niet op kromme zinnen en spel- of tikfoutjes 😅, maar ‘echt’ werken – redactie of teksten schrijven – doe ik niet.

Binnenkort mag ons niet meer zo heel kleine meisje ook op donderdag naar de opvang, dan zal ik tevens op donderdag werken. 

Onze twee oudsten gaan zelf naar school, vriendjes en sport. Die hebben andere aandacht en hulp nodig, bijvoorbeeld bij hun huiswerk of we mogen ze aansporen tot opruimen van hun kamers 🚮.

 

 

Dagritme

 

Op doordeweekse dagen sta ik om half zeven op. Dan maak ik de oudste wakker, hij moet om half acht de deur uit om na een half uur fietsen op school te komen, en stap ik zelf onder de douche. Daarna roep ik onze middelste – vaak is ze al wakker –, zij gaat even na achten de deur uit naar de basisschool, en haal onze jongste uit bed en help haar met aankleden.

We ontbijten met z’n vieren of vijven. Jan Willem is vaak al weg of in het buitenland aan het werk. Als de oudste twee de deur uit zijn, breng ik de jongste naar de opvang. 

Daarna kan ik rustig aan het werk in een leeg huis. Heerlijk vind ik dat. 

 

Tussen de middag maak ik een wandeling🚶‍♀️– als het niet regent☔️. Ik smelt namelijk …

 

Ik de loop van de middag komen de oudste twee thuis. Ik maak dan even tijd voor een praatje en ga weer aan het werk. 

 

Rond vijf uur sluit ik de computer af. 

Vervolgens begint de avondspits  mensen met kinderen zullen dit herkennen. 

 

Ik haal de jongste van de opvang en ga koken, we eten en ruimen de afwasmachine uit en in.

Geregeld helpt een van ons met huiswerk of we overhoren een van de oudsten en we brengen of sturen😉 de kids naar bed.

Op maandag- en woensdagavond wordt er gesport, dan is de spits nog net wat drukker. 🚙🚗🚌🛻

En hoelang ben je dan bezig met je werkzaamheden? 

 

Als voorbeeld de redactie van een boek, van – laten we zeggen – 70.000 woorden (zo’n 200 boekpagina’s):

Als ik inhoudelijk feedback mag geven, ben ik er zo’n twee tot vier weken mee bezig. Kijk ik tekstueel dan drie tot vijf weken. Hoeveel tijd ik precies nodig heb, hangt af van de complexiteit van de tekst, de doelgroep en hoe het verhaal op papier staat. Je kan je vast voorstellen dat als er in iedere zin een tikfoutje zit en in iedere alinea een kromme zin staat dit meer tijd kost dan een verhaal dat minder feedback behoeft.

 

Een ander voorbeeld is het schrijven van een blog of uitwerken van een interview. Daar ben ik zo’n drie tot vijf uur mee bezig, afhankelijk van de lengte en het onderwerp van de tekst.

Ik verdiep me in het onderwerp, heb contact met de opdrachtgever of spreek de interviewkandidaat, bedenk welke informatie interessant is voor de doelgroep, orden en structureer wat er in de tekst komt, schrijf de tekst en lees hem na.

Vervolgens laat ik de tekst een dag of drie liggen en kijk er opnieuw naar, bijna altijd zie ik dan verbeterpuntjes. 

 

Daarna stuur ik de concepttekst naar de opdrachtgever. Deze geeft feedback op de inhoud waarna ik er weer mee aan de slag ga en tevens zorg dat de tekst qua spelling en grammatica in orde is. 

Ik hoop dat je een beetje een idee hebt hoe mijn werkweek eruit ziet? 

 

Als je nog vragen hebt, beantwoord ik ze graag.

 


  Heb je een manuscript geschreven en ben je benieuwd wat ik voor jou(w manuscript) kan doen?

 

👉 Neem contact met me op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek! Dan bespreken we wat ik voor jou(w manuscript) kan betekenen.

 

Vond je dit interessant?

 

Lees de andere blogs op deze website. Ook komen er steeds nieuwe blogs online met tips over schrijven en uitgeven, over je team en over de schrijftermen.

 

Als je me volgt op social media ben je als eerste op de hoogte als ik een nieuw blog plaats.