Waarom kost redactie zoveel tijd? Een inkijkje in het werk van een redacteur

Als je ooit aan een redacteur hebt gevraagd hoelang hij nodig heeft voor de redactie van je manuscript, heb je je vast afgevraagd waarom dat zolang moet duren.

 

Een redacteur heeft best wat tijd nodig om zijn werk goed te doen, ik leg je in dit blog uit waarom. 


1. Het lezen van een nog niet geredigeerd manuscript kost tijd

 

Als je redacteur inhoudelijk naar je manuscript kijkt, krijgt deze een ruwe draft, al heb je zelf nog zo je best gedaan om het manuscript zo goed mogelijk aan te leveren, de redacteur moet letten op heel veel verschillende punten.

 

Kijkt je redacteur tekstueel naar je manuscript, dan bekijkt hij woord voor woord, zin voor zin en alinea voor alinea wat je hebt geschreven.

 

Een redacteur leest dus een versie die verbeterd mag worden en let daarom op alle details.

 

 

2. Gefocused werken kan maar gedurende een bepaalde periode

 

Redactiewerk is heel precies werk waarbij je je goed moet kunnen focussen. Dat kan maar een beperkte tijd achter elkaar en in een aantal blokken per dag.

 

Ga je langer door dan is de kans groot dat je dingen mist en je de auteur niet die feedback geeft die hij verdient.

 

 

3. Een redacteur maakt notities en schrijft feedback

 

Tijdens het redigeren maakt een redacteur notities voor zichzelf en schrijft feedbackteksten voor de auteur. Daarnaast stelt de redacteur wijzigingen voor in de tekst. Dit kost tijd.

 

 

4. Een redacteur controleert feiten en checkt naslagwerken

Bij inhoudelijke redactie checkt je redacteur alle feiten. Denk aan: waren er al vergrootglazen of 3D-printers in de periode waarover jij schrijft en hoeveel kilometer is het eigenlijk van Genève naar Lille?

 

Bij tekstuele redactie checkt je redacteur de schrijfwijze van niet vaak gebruikte woorden, controleert of de uitdrukking die jij gebruikt ook past bij deze context en welk voorzetsel er in de zin hoort. Want is het vertellen aan of tegen? En hoe zit het met vervangen voor of door?

 

Natuurlijk is dat niet alles wat we doen 😉

5. Een redacteur zoekt terug in je manuscript en houdt een overzicht bij

 

Al redigerend komt je redacteur soms dingen tegen waarvan hij denkt: hé, dat was toch net anders?

 

Een kind dat naar de basisschool gaat, maar verderop 4 wordt, een hond die net een reu was en nu een teefje. Heette de tante net niet Marjan in plaats van Marian? En nu schrijf je ik hou, dat was net toch ik houd?

 

Je redacteur onthoudt veel, schrijft bijzonderheden op én zoekt terug bij twijfel.

 

 

6. Een redacteur heeft tijd nodig om na te denken over het manuscript en de te geven feedback

 

De redacteur heeft tijd nodig voor het ordenen van zijn gedachten, het juist formuleren van zijn ideeën en het zo stellen van de vragen dat de auteur ze begrijpt en ervan leert.

 

Het geven van goede en volledige feedback kost tijd als je redacteur niets wil vergeten en alles duidelijk wil verwoorden.

 

 

7. Een redacteur schrijft een rapportage

 

Bij inhoudelijke redactie en een proefredactie, quickscan of eerste indruk krijg je meestal een rapportage met bevindingen. Hierin staat meer uitleg over de gegeven feedback, worden voorbeelden uit je manuscript benoemd en verbetersuggesties gegeven.

 

Het schrijven van de rapportage en nadenken over wat je erin zet en in welke bewoordingen vraagt aandacht en dat kost tijd.

 

 

 

Heb je vragen over wat ik heb beschreven, wil je iets aanvullen? Laat het weten via een opmerking bij dit blog of stuur me een mailtje of berichtje.


  Heb je een manuscript geschreven en ben je benieuwd wat een redacteur voor je kan doen?

 

👉 Neem contact met me op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek! Dan bespreken we wat ik voor jou(w manuscript) kan betekenen.

 

Vond je dit interessant?

 

Lees de andere blogs op deze website. Ook komen er steeds nieuwe blogs online met tips over het schrijven en uitgeven van je boek.

Als je me volgt op social media ben je als eerste op de hoogte als ik een nieuw blog plaats.