Redactie: van kennismaking tot feedbackbespreking en daarna

Auteurs vragen vaak: Hoe gaat de redactie precies in zijn werk? Wat gebeurt er achtereenvolgens als ik jou vraag de redactie van mijn manuscript te doen?

 

Wil jij daar ook meer over weten? Lees dan dit blog!

 

Je krijgt informatie over hoe het redactieproces is opgebouwd; van je eerste contact met mij als je persoonlijk redacteur tot de bespreking van de feedback en daarna. Want het houdt wat mij betreft niet op als je manuscript geredigeerd is!

 

Stap voor stap neem ik je mee langs de onderdelen die we samen doorlopen als je je manuscript door mij laat redigeren.

Iedere redacteur doet dit net een beetje anders, maar het doel: samen met jou tot de op dat moment best mogelijke versie van je manuscript komen, is voor iedere redacteur gelijk. 


Je droom begint met jouw verhaal(idee) en het eindigt – als het goed is – met jouw boek.

 

Als je verhaal op digitaal papier staat, zal er een moment komen dat je denkt: ik heb gedaan wat ik kon – je hebt al dan niet een schrijfopleiding of -cursus gevolgd, handboeken geraadpleegd, blogs met tips en trucs gelezen en tips van proeflezers verwerkt. Dat is het moment om de hulp van een professionele redacteur in te schakelen.

 

Hoe gaat het dan verder?

Hieronder beschrijf ik de stappen van het redactieproces:

📚

Je hebt ‘ergens’ over mij gehoord. Misschien van een bevriende auteur of via een berichtje op een van mijn socials. Mogelijk ben je via Google op mijn website terechtgekomen of je kwam mijn naam tegen in een boek dat je las. Of … Vul maar in.

 

📚

Je legt het eerste contact: een mailtje, berichtje, belletje …

 

📚

We bespreken kort je plannen en dan stel ik voor om een (online of telefonisch) kennismakingsgesprek af te spreken van ongeveer een half uur. Dit kan je ook direct via de contactpagina van mijn website afspreken, dus dat kan ook ons eerste contact zijn.

Liever alleen contact per mail of via berichten op socials of WhatsApp? Ook dat kan, natuurlijk. 

 

📚

In het kennismakingsgesprek stellen we ons aan elkaar voor, jij vertelt over je verhaal en we nemen je wensen en de mogelijkheden door.

Vaak spreken we af dat ik eerst een Gedetailleerde Eerste Indruk doe. Op die manier krijg je een goede indruk van wat je al goed doet en waar verbetermogelijkheden liggen en je maakt kennis met mijn manier van redactie en feedback geven.

 

📚

We spreken af wanneer je je manuscript en mijn ingevulde vragenlijst mailt.

In de vragenlijst staan vragen als wie is je hoofdpersoon / zijn je hoofdpersonen, wat is je doelgroep en in welke tijd speelt je verhaal zich af? Allemaal dingen die belangrijk zijn bij de redactie van je manuscript.

 

📚

Je ontvangt een offerte waarin we de gemaakte (prijs)afspraken vastleggen. Tevens ontvang je mijn algemene voorwaarden en privacyverklaring. Ook ontvang je de vragenlijst in je mailbox.

 

📚

Jij mailt de ondertekende offerte terug en ik maak de reservering in mijn agenda definitief.

 

📚

Jij mailt je Word-document en de ingevulde vragenlijst voor de afgesproken datum.

 

📚

Je krijgt een ontvangstbevestiging.

 

📚

Ik sla je document en de ingevulde vragenlijst op en maak een kopie van je manuscript.

 

📚

De kopie van je manuscript gebruik ik voor mijn werkzaamheden. Ik zal – volgens afspraak – je manuscript redigeren, waarbij ik opmerkingen in de kantlijn plaats en kleinere dingen aanpas in de tekst zelf. Dat doe ik met wijzigingen bijhouden aan, zo kan jij zelf beslissen of je de voorgestelde wijzing accepteert.

 

📚

Voor een gedetailleerde eerste indruk inclusief uitgebreide rapportage heb ik zo’n 3 à 4 uur nodig. Meestal kan ik dit binnen 2 tot 3 weken voor je doen.

Voor de  inhoudelijk redactie van een verhaal van 60.000 tot 80.000 woorden heb ik ongeveer 3 weken nodig en voor de tekstuele (eind)redactie zo’n 4 weken. Het lukt niet altijd om hier op korte termijn mee te starten i.v.m. andere opdrachten. Het is daarom slim om een plekje te reserveren. 

📚

Tijdens mijn werkzaamheden hou ik je op de hoogte. Soms ontvang je een mailtje of berichtje over hoever ik ben. Zeker als jouw deadline erg strak is, is het fijn om te weten of de redactie op schema ligt. Vaker stuur ik je iets wat me opvalt, wat ik bijzonder, ontroerend of grappig vind.

Wil je niks van me horen? Dat mag natuurlijk ook. Geef het vooral aan!


📚

Als ik een vraag heb die van belang is voor de redactie stuur ik je graag een appje, zo kan je er – meestal – het snelst op antwoorden.

 

📚

Als de redactie klaar is, krijg je een mail. Naast je geredigeerde tekst ontvang je bij de gedetailleerde eerste indruk en de inhoudelijke redactie ook een uitgebreide rapportage met de bevindingen. Verder krijg je een pdf met uitleg over hoe je kan werken met wijzigingen bijhouden en opmerkingen in Word.

Tevens ontvang je de factuur, deze mag je binnen 14 dagen voldoen, en voor de volledigheid stuur ik nogmaals de algemene voorwaarden en privacyverklaring van Tekst in Detail mee.

 

📚

Jij gaat aan de slag met de feedback, waarbij je kijkt waar je het mee eens bent en waarmee niet. Waar je het mee eens bent, kan je aanpassen. Ik wil je aanraden om waar je het niet mee eens bent even te parkeren en er later nog eens naar te kijken. Mogelijk zie je het dan anders.

 

📚

Vragen over de feedback mag je stellen tijdens de nabespreking. We plannen een (online) afspraak van uurtje om je vragen en de bevindingen door te spreken. Vind je het handiger of fijner om je vragen per mail te stellen, dan mag dat natuurlijk ook.

 

📚

De(ze) redactie(ronde) zit erop.

Heb je een gedetailleerde eerste indruk laten doen en besluit je dat je de redactie van je hele manuscript door mij wil laten doen, dan bespreken we je wensen en de mogelijkheden hiervoor, plannen we de redactieronde(s) in en ontvang je een offerte voor de afgesproken werkzaamheden, de gedetailleerde eerste indruk hoef je niet te betalen.

Hebben we meerdere redactierondes afgesproken, bijvoorbeeld een inhoudelijke en tekstuele ronde, dan mail je je aangepaste manuscript over enkele weken.

 

📚

Zijn we klaar met de redactie, dan vind ik het erg leuk om op de hoogte te blijven! Want jij bent nog niet klaar.

Je zal een uitgever zoeken of zelf gaan publiceren. Je gaat nadenken over de cover, het binnenwerk (laten) opmaken, er zal (afhankelijk van wensen en budget van jou of de uitgever) een pkm’er of corrector naar je manuscript kijken en je gaat je boek promoten en lanceren. Misschien hou je wel een boekpresentatie?


Ik zal af en toe informeren hoe het gaat en ik vind het heel leuk als je je mijlpalen met me deelt.


Heb je nog een vraag? Je mag hem altijd stellen! Ik weet niet overal het antwoord op, maar kan je dan vast naar iemand verwijzen of op een website attenderen.

 

 

  

Tot zover het proces van boekredactie als je je manuscript laat redigeren door mij. 

❓ Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je meer weten?

👉 Stel je vragen hieronder, op mijn socials of stuur me een berichtje! 


❓Ben je enthousiast geworden over mijn werkwijze en ben je benieuwd wat ik voor jou(w) manuscript kan betekenen?

 

👉 Neem contact met me op voor een informerend en vrijblijvend kennismakingsgesprek! Dan bespreken we je wensen en de mogelijkheden.

 

Vond je dit interessant?

 

Lees de andere blogs op deze website. Ook komen er steeds nieuwe blogs online met tips over schrijven en uitgeven, over je team en over de schrijftermen.

 

Als je me volgt op social media ben je als eerste op de hoogte als ik een nieuw blog plaats.