Schrijf- en Uitgeefttips: 7 redenen waarom uitgevers een manuscript afwijzen

Die niets te maken hebben met je schrijfkwaliteiten

‘Bedankt dat u uw manuscript aan ons heeft voorgelegd. We gaan niet over tot publicatie.’ Of ‘Bedankt voor het in ons gestelde vertrouwen. Helaas kunnen we uw manuscript niet uitgeven.’

Vast en zeker herkenbare reacties als je je manuscript naar een uitgever hebt gestuurd en het is afgewezen.

 

Jammer genoeg weet je dan niet waarom je verhaal afgewezen is. Het maakt je onzeker over je manuscript of schrijftechniek.

Toch zijn er veel redenen voor een uitgever om je manuscript af te wijzen die niets te maken hebben met hoe je je verhaal hebt geschreven (taalkundig en inhoudelijk).

Wat dan wel de reden is, loopt uiteen. In dit blog vind je er 7. 



1.

De uitgever heeft geen budget voor debutanten of nieuwe boeken van gevestigde auteurs.

Uitgevers bepalen vaak per jaar hoeveel budget er is en hoeveel boeken er uitgegeven kunnen worden. Als je al eerder bij de desbetreffende uitgever hebt uitgegeven heb je vaak wel een streepje voor, maar niet altijd. Vol is vol, een uitgever wil wel aandacht kunnen geven aan jouw boek. En aandacht kost tijd en geld.

 

2.

De uitgever past niet bij jouw boek.

Oftewel je boek past niet binnen het fonds. Als je een feelgood instuurd naar een fantasy-uitgever zal deze niet overgaan tot uitgave.

 

3.   

Je hebt een uitgever aangeschreven die geen ongevraagde manuscripten accepteert.

Kijk hier goed naar voordat je een manuscript instuurt, want je zal in 99 van de 100 gevallen – en misschien nog wel vaker – van een koude kermis thuiskomen.


4.   

De slushpile is zo groot dat de uitgever er slechts een aantal manuscripten van bekijkt. 

Jouw manuscript wordt door de uitgever onbekeken afgewezen.

5.   

Je hebt een verhaal geschreven dat lijkt op een ander verhaal (dat deze uitgever recent heeft uitgegeven).

Dan wil de uitgever het risico niet nemen, want zit de lezer wel op een vergelijkbaar verhaal te wachten?

 

6.    

Er is maar een kleine groep lezers voor jouw boek. 

Uitgevers nemen niet graag risico’s, en het risico met een boek voor een kleine doelgroep is dat het weinig verkocht zal worden en de uitgever de gemaakte kosten niet terugverdient.

 

7.   

Je hebt je manuscript anders ingestuurd dan hoe de uitgever het wil ontvangen.

Kijk goed naar de aanleverspecificaties. Denk daarbij aan regelafstand, lettertype en -grootte. En wil de uitgever het hele manuscript of slechts een deel. Wel of geen synopsis en wat moet erin staan? Willen ze je manuscript als Word-bestand, als pdf of op papier? – ja ze bestaan nog.

Uitgevers vinden het opvolgen van hun aanleverspecificaties belangrijk. Zien het soms zelfs als test. Want als je dit al niet goed kan, hoe zal je dan straks hun redactie- en correctie aanwijzingen verwerken?


 

En – niet echt een reden, daarom ongenummerd – domme pech. Niets meer en niets minder.


De meeste auteurs krijgen meerdere afwijzingen. Sommige worden daarna wel uitgegeven en doen het goed. Bekende verhalen zijn er over J.K. Rowling en Steven King.

 

Dus, moraal van het verhaal, euh, blog: geef niet zomaar op! Zorg voor een goed verhaal, volg de aanleverspecificaties en hoop op een beetje geluk.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom je manuscript afgewezen wordt. Fijn als je jouw verhaal wil delen, daar kan iedereen van leren.


Vond je dit interessant?

 

Lees de andere blogs op deze website. Ook komen er steeds nieuwe blogs online met tips over schrijven en uitgeven, over je team en over de schrijftermen.

 

Als je me volgt op social media ben je als eerste op de hoogte als ik een nieuw blog plaats.



 Wil je hulp bij de inhoudelijke en/of tekstuele redactie van jouw manuscript, zodat je de best mogelijke versie ervan naar de uitgever kan sturen?

  

👉 Neem dan contact met me op. In een informatief en vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we wat ik voor jou(w manuscript) kan betekenen.