Werk dat ik deed voor ik tekstschrijver en redacteur werd

In dit blog beantwoord ik een vraag die me geregeld gesteld wordt:

 

Wat voor werk deed je voordat je tekstschrijver en redacteur werd?

 

✔️Het korte antwoord:

Ik was biomedisch laborant op researchlabs en planner van onderzoeken in het ziekenhuis.

 

✔️Het lange antwoord, met de werkzaamheden die ik deed en op welke plekken ik heb gewerkt, lees je in het blog hieronder.

 


 🧪

Na mijn opleiding tot biomedisch laborant begon ik in 2004 als research analist op de afdeling Immunologie van het Erasmus MC in Rotterdam.

 

Op deze afdeling wordt onderzoek gedaan naar diverse ziekten en hun mechanismen met een immunologische oorsprong. Dit is fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek.

De werkgroep waarin ik werkte, onderzoekt auto-immuunziekten, zoals MS, reuma en psoriasis. Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem (immuunsysteem) van het lichaam zijn eigen cellen aan. Het immuunsysteem is dan eigenlijk overactief.

 

 

🧪

In 2008 ging ik werken bij TNO in Leiden, ook als research analist.

 

Daar deden we naast fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek ook onderzoek naar de werking van bepaalde medicijnen in ziektemodellen, dit deden we voor medicijnfabrikanten. 

Dit is voor de fabrikanten een stap in het proces om hun medicijnen te (laten) onderzoeken en om ze, bij bewezen werking en als er geen, weinig en/of goed controleerbare bijwerkingen zijn, goed te kunnen laten keuren voor gebruik door patiënten. Heel bijzonder om hierbij betrokken te zijn.

 

 

🔬🧪🦠🧫

De technieken waarmee ik werkte, waren op beide laboratoria ongeveer hetzelfde en best afwisselend. Ik deed kleuringen op coupes (zeer dunne plakjes organen) van bijvoorbeeld de milt, huid, hersenen, lever of alvleesklier. Ik isoleerde cellen uit bloed of andere weefsels, kweekte cellen en weefsels in kweekflesjes en isoleerde RNA en DNA uit met name bloed, huid en milt.

 

Alle technieken hadden het doel om informatie te verzamelen en te kijken naar oorzaak of gevolg van ziekte of behandeling.

 

 

😪

Eind 2013 werd duidelijk dat onze werkgroep bij TNO werd opgeheven.

 

Het was een bizarre en tegelijk bijzondere periode. Mijn directe collega’s en ik rondden onze werkzaamheden af, soms met onze ziel onder onze arm. We ruimden onze bureau’s op en moesten diverse onderzoeksmaterialen afvoeren – vriezers en stellingen gingen leeg. Maar onderling was er een gevoel van verbondenheid. We steunden elkaar.

 

Ik heb, samen met een collega, technieken overgedragen aan een dochterbedrijf van TNO, dat op een andere locatie zit, en ging ik op zoek naar een andere baan. 

🥼 

In 2014 ging ik aan de slag bij het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Ik wilde graag ‘met’ in plaats van alleen ‘voor’ de patiënt werken.

 

Ik kreeg die kans op de afdeling endoscopie. Ik gaf patiënten uitleg over hun maag-, darm- of longonderzoek. Bij zo’n onderzoek, een endoscopie, onderzoekt de arts met behulp van een scoop (een slang met een camera en soms kleine instrumenten) de organen. Daarnaast plande ik de onderzoeken in en bereidde de programma’s voor de volgende werkdag voor. Ook was ik lid van het kwaliteitsteam, erg interessant!

 

En wat was het fijn om contact te hebben met de patiënten. Het was ontzettend dankbaar werk om patiënten uitleg te geven over de onderzoeken die ze moesten ondergaan en ze (enigszins) gerust te kunnen stellen.

 

Ook de collega’s waren supergezellig en harde werkers.

 

 

🧪

Toch ging ik terug naar TNO toen een lieve oud-collega (uit een andere werkgroep) liet weten dat er een vacature was. 

 

Ik mailde een sollicitatiebrief, werd uitgenodigd en had een gesprek met een manager die nieuw was en een aantal gesprekken met oud-collega’s. Ik werd weer aangenomen en was superblij.

 

Ik deed ongeveer dezelfde werkzaamheden als hiervoor, laboratoriumtechnieken zijn voor verschillende onderwerpen vaak hetzelfde, maar werkte aan andere ziekten/ziektemodellen. Ook hier werd ik lid van het kwaliteitsteam en was ik preventiemedewerker.

Dat waren de werkzaamheden die ik deed voordat ik tekstschrijver en redacteur werd. Ik hoop dat je het interessant vond?

 

Ik zet mijn medische kennis en laboratorium- en ziekenhuisachtergrond graag in voor de inhoudelijke redactie van je manuscript. Ik kan dit meenemen tijdens de inhoudelijke redactie van je volledige manuscript, maar je kan me ook vragen alleen geselecteerde stukken te lezen om medische, biologische of wetenschappelijke feiten te controleren en/of te bekijken of de doelgroep de teksten kan volgen.

 

Ook redigeer en (her)schrijf ik medische teksten – waaronder onderzoeksaanvragen, verslagen en patiëntenfolders en -flyers – en redigeer ik wetenschappelijke artikelen.


Mijn twee passies op werkgebied zet ik heel graag ook voor jou in.

 

👉Neem contact met me op dan bespreken we in een vrijblijvend kennismakingsgesprek of en hoe ik jou kan helpen om medische en wetenschappelijke onderwerpen – in boeken, verslagen, artikelen, vragenlijsten, flyers etcetera – zo duidelijk mogelijk te verwoorden.

Vond je dit interessant?

 

Lees de andere blogs op deze website. Ook komen er steeds nieuwe blogs online met tips over schrijven en uitgeven, over je team en over de schrijftermen.

 

Als je me volgt op social media ben je als eerste op de hoogte als ik een nieuw blog plaats.


Reactie schrijven

Commentaren: 0