Taalissues waarvoor je een website kan raadplegen

Redacteuren en tekstschrijvers zijn net mensen 😉. Ook wij kennen niet alle schrijfregels uit ons hoofd, en nee, we zijn ook echt geen wandelend woordenboek. 

 

Gelukkig kan je voor een aantal regelmatig terugkerende vraagstukken een website raadplegen. Ik deel graag tien taalkwesties waarvoor jij in het vervolg je hand niet meer omdraait.

Bijwoord + voorzetsel + werkwoord: aan elkaar of los?

Schrijf je ervan aflopen, er vanaf lopen of ervanaf lopen? Is het daarvan afhangen of daar vanaf hangen? 

Voor al dit soort vragen raadpleeg ik graag de website van Onze Taal via onzetaal.nl/taaladvies/er-voorzetsel-werkwoord. Daar vind je uitleg over de regels én een lange lijst met voorbeelden.

Hoe spel je dit woord en bestaat het eigenlijk wel?

Wil je weten wat de juiste spelling van een woord is of wil je weten of een woord wel bestaat?

Woordenlijst.org is het online Groene Boekje, ook wel de Woordenlijst Nederlandse Taal. Je vindt hier een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden.

Als het woord niet in deze lijst voorkomt, is het of niet goed geschreven of het bestaat niet in de Nederlandse taal.

Hoe schrijf je de bezitsvorm van deze naam?

Dat het Alex’ boek is en Sabines tekst weten de meeste auteurs en schrijvers wel. Maar hoe zit het ook alweer met Joey, Hannah of Kelly? 

De website die ik bij twijfel raadpleeg is onzetaal.nl/taaladvies/bezits-s-algemene-regels.

Hier vind je de regels en voorbeelden. Tevens staan er gangbare alternatieven op deze site.

Je valt in herhaling, gebruik eens een ander woord

Je wordt er nog net niet mee doodgegooid: gebruik synoniemen! Ja, dat wil ik wel … Ik kan alleen niets bedenken. 

Een website met héél véél synoniemen is synoniemen.net. Ook kun je er een online puzzelwoordenboek op naslaan. Op www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/ vind je weleens bruikbare alternatieven. 

Ingeburgerd of niet?

Als een niet-Nederlands woord of een niet-Nederlandse zin niet is ingeburgerd, is het gebruikelijk om de letters cursief weer te geven. Maar hoe weet je of een woord of zin ingeburgerd is? Daarvoor kun je kijken in het Groene Boekje, online gebruik je daarvoor de website woordenlijst.org.

 

Dan heb je ook nog twijfelgevallen: een buitenlands woord dat wel veel gebruikt wordt, maar niet in het Groene Boekje staat. Wat doe je daarmee? 

Schrijf je voor je eigen bedrijf of geef je zelf een boek uit? Dan beslis jij.

Schrijf je voor een ander, geef je uit via een uitgever of wil je je boek uitgeven via een uitgever? Ga dan in overleg. Ga na wat jij wil en bedenk argumenten voor en tegen. Zo komen jullie er samen vast uit.

Hoe schrijf je dit Engelse woord?

Wil je een Engels woord gebruiken en staat het niet in het Groene Boekje? Check dan Linguee.nl voor de spelling. Ook kun je hier de betekenis vinden – in het Engels  dan weet je zeker dat het woord dat je kiest de betekenis heeft die je bedoelde.

De eeuwige twijfel: hen of hun

Twijfel je of je hen of hun moet gebruiken? Op onzetaal.nl/taaladvies/hun-hen vind je uitleg over de regels en veel – zei ik veel? Heel veel! – voorbeelden. Superhandig! Heb je een aanvulling? Dan kun je ze 😉 – of hun – een e-mail sturen!

Verwarwoorden

Als je mij al langer volgt weet je dat ik ‘verwarwoorden’ leuk vind. Iedere vrijdag deel ik twee woorden die qua betekenis of schrijfwijze op elkaar lijken, maar niet hetzelfde zijn.

Wil je weten wat het verschil is tussen twee woorden die qua betekenis op elkaar lijken? Bijvoorbeeld bloot en naakt? Of jaloezie en afgunst? Het online verwarwoordenboek www.schrijfwijzer.nl/taalvragen/verwarwoordenboek/verwarwoorden helpt je – meestal – uit de brand.

Wil je weten wat het verschil is tussen twee woorden die je bijna hetzelfde schrijft? Dan kun je het beste kijken op www.vandale.nl. De gratis versie is – vanzelfsprekend – niet zo uitgebreid als de betaalde versie, maar je komt er echt een heel eind mee.

Met of zonder hoofdletter?

Schrijf je deze feestdag of een afleiding hiervan met een hoofdletter? Wanneer schrijf je God en wanneer god? Is het het westen of het Westen? Ik verklap je alvast dat zowel God als god en het westen en het Westen goed zijn, maar niet in dezelfde situatie. Voor bijna al je ‘hoofdletterkwesties’ kun je het antwoord vinden via onzetaal.nl/taaladvies/thematisch/hoofdletter-of-kleine-letter.

Stop met stopwoordjes!

Ja, ik wil wel! Maar hoe dan?

Wil je de frequentie van je stopwoorden of zoekwoorden weten? Gebruik een frequentie-teller. Voorbeelden hiervan zijn: www.woordentellen.be/index.php of home.wxs.nl/~hklein/zipf/zipf.htm. Je krijgt een mooi lijstje met hoe vaak je ieder woord in je tekst gebruikt. De tekst kopieer je vanuit je tekstverwerkingsprogramma in de frequentie-teller. Superhandig!

Nou, dat waren ze dan, mijn tien taalissues waarbij een website uitkomst kan bieden. Alle genoemde websites zijn – op dit moment – gratis.

 

Weet jij nog een handige website? Laat het weten!