Intensieve Tekstredactie voor

beginnende schrijvers

Waarom?

Zet je je eerste stappen op het schrijverspad en weet je niet zo goed hoe het zit met alle regels en richtlijnen? Of word je onzeker van de vele adviezen en ideeën en twijfel je waarmee je zal beginnen? Dan is mijn intensieve tekstredactie, waarbij je persoonlijke begeleiding krijgt en we stapje voor stapje werken aan jouw schrijfdroom, geschikt voor jou.

 

 

Twijfel je welk type tekstredactie het best bij jou en je verhaal past, dan raad ik de gedetailleerde eerste indruk aan. Daarna kunnen we overleggen wat het meest geschikt is.


Waar kijk ik naar?

In overleg bepalen we naar welke punten ik als eerste kijk. Het gaat om het schrijven van correcte én prettig leesbare zinnen en alinea’s.

We kijken niet naar verhaaltechnische aspecten zoals hoofdstukindeling en je verhaal zelf (plot, spanningsboog, personages etc.) dat komt, als je dat wil, aan bod in een verhaalanalyse.

 

Een greep uit waar ik naar kan kijken:

 

-> Correcte én afwisselde zinsbouw

-> Interpunctie en Hoofdletters

-> Overbodige woorden, stopwoorden, herhaling van woorden

-> Spreekwoorden, Gezegden en Uitdrukkingen

-> Consequent dezelfde schrijfwijze (namen, woorden)

-> Woordkeuze

-> Opmaak tekst

-> Dialogen

-> Personificatie 

-> Consequent in dezelfde tijd schrijven


Wat krijg je?

Vooraf bespreken we in een (online of telefonisch) kennismakingsgesprek je wensen en de mogelijkheden. We bespreken onder andere wat je hoopt te bereiken met de redactie en hoe je daar wil of kan komen. Daarna ontvang je een offerte. 

Voor ik begin met de redactie krijg je een korte vragenlijst over je verhaal. Deze gebruik ik als leidraad tijdens mijn werkzaamheden. 

 

Vervolgens gaan we aan de slag met jouw tekst.

  • Woord voor woord, zin voor zin en alinea voor alinea geef ik feedback op een stukje van jouw tekst. Ik blijf ik zo dicht mogelijk bij jouw schrijfstijl of we kijken samen welke stijl bij jou en je doelgroep past. Als iets niet klopt of beter op een andere manier weergegeven kan worden, geef ik waar mogelijk meerdere suggesties zodat jij kunt zien wat voor mogelijkheden er zijn. Ik geef steeds aan wat de regels en richtlijnen zijn waarop mijn feedback gebaseerd is.
  • De gegeven feedback bekijk jij op je gemak. Vragen kun je stellen in het document, door een berichtje of e-mail te sturen of we maken een (beeld)belafspraak. Als alles duidelijk is, verwerk je de gegeven feedback in jouw tekst. Daarna stuur je het stuk naar mij.
  • Jouw nieuwe versie bekijk ik en waarschijnlijk geef ik nog wat extra tips en suggesties.
  • De nieuwe tips en suggestie verwerk je en je stuurt je tekst nogmaals op zodat ik ernaar kan kijken.
  • Daarna ben jij aan de beurt. Je mag een volgend stukje van jouw tekst herschrijven op basis van de eerdere feedback. Zo leer jij het meest en blijft jouw schrijfstijl het best bewaard.
  • Op de door jou herschreven tekst geef ik feedback op de hierboven beschreven wijze. Zo werken we stukje voor stukje steeds dezelfde stappen af. 

De feedback geef ik in jouw Word-document. Daarbij maak ik gebruik van wijzigingen bijhouden om tik- en interpunctiefouten te verbeteren en om kleine wijzigingen door te voeren. Ook plaats ik opmerkingen in de kantlijn met daarin uitleg over de regels en richtlijnen, vragen over je tekst, tips en suggesties.

Je ontvangt een pdf met uitleg over hoe je hiermee kunt werken.

 

Waarom Tekst in Detail?


Precies & Persoonlijk

 Mijn werkwijze is precies en mijn benadering is persoonlijk. Respect voor jou en jouw verhaal staat daarbij centraal.

Jouw verhaal blijft van jou

 Jouw manuscript is en blijft jouw verhaal. Ik denk met je mee en hou daarbij rekening met jouw eigenheid als schrijver en met je schrijfstijl.

Leerzaam

Ik streep niet zomaar weg wat 'fout' is, maar geef een heldere uitleg. Daarmee verbeter je niet alleen je manuscript, maar leer je ook beter schrijven!


Wat kost intensieve tekstredactie voor beginnende schrijvers?

€ 55,- per uur

 

 

Ik maak gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR) en reken geen btw.

 

 

Omdat de tijd die ik nodig heb naast het aantal woorden van jouw tekst afhankelijk is van vele factoren reken ik voor deze dienst mijn uurtarief. Ik factureer maandelijks het aantal uur dat ik aan jouw manuscript gewerkt heb.

 

 

 

 

Extra informatie:

Omdat we beiden zo in het verhaal zitten, bestaat er een gerede kans dat we kleine fouten, of erger, over het hoofd zien. Ik raad daarom aan om, als je zelf wil uitgeven, een corrector je zetproef te laten corrigeren.

 

Als je het manuscript aanbiedt aan een uitgever zal deze waarschijnlijk (ook) redactie doen. Daarmee waarborgt de uitgever dat het volgens zijn richtlijnen en passend binnen zijn fonds wordt uitgegeven. Zo komen ook de kleine onvolkomenheden aan het licht, dat maakt een correctieronde na onze redactie niet noodzakelijk.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.